SUCCESVOL ADVISEREN


HOE ADVISEER EN BEGELEID JE (ONDERWIJS)TEAMS?

Veel interne adviseurs hebben vaak twee beroepen: naast het vak dat zij tijdens hun studie geleerd hebben beoefenen zij ook het vak van adviseur. Om als adviseur succesvol te zijn, zijn naast het up to date hebben van vakinhoudelijke kennis, ook adviesvaardigheden van essentieel belang.

Adviseren wil in dit geval zeggen: iets in een onderwijsteam proberen te veranderen of verbeteren, zonder dat je als adviseur over directe invloed beschikt. Dit is geen eenvoudige opdracht, juist vanwege het ontbreken van doorzettingsmacht.

Een van de kerncompetenties van een adviseur is dan ook dat hij/zij er naar streeft om eigen ideeën door anderen geaccepteerd en geïmplementeerd te krijgen. Het behoeft geen betoog dat dit een complexe taak is, waarbij diverse vaardigheden zoals: vragen stellen, luisteren, sensitiviteit, analyseren, beïnvloeden, overtuigen, feedback geven en rapporteren een rol spelen.

Om als adviseur in een organisatie succesvol te zijn is beheersing van de eigen vakdiscipline dus niet voldoende. In deze training wordt uit de doeken gedaan hoe je als adviseur ideeën en adviezen in een organisatie geaccepteerd krijgt en hoe weerstanden overwonnen kunnen worden.

Wat vonden uw collega’s van deze training?

Wat mij het meest aansprak aan de training was de afwisseling tussen dingen leren en dingen zelf gaan toepassen. Zo krijg je ook meteen praktische voorbeelden en zie je direct waar nog verbeterpunten liggen. Verder sprak de energie van jou mij aan. Zo bleef iedereen aangehaakt en werkt het geen lange saaie dag. Ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd op het gebied van adviesvaardigheden. Met deze informatie kan ik mijn werk beter uitvoeren en besef ik mij ook beter waar mijn verbeterpunten liggen.
Tim van Ast / Stafdienst Concern Control / Landstede Groep


Wat mij het meest aansprak in de training was het oefenen met een acteur. Het gebeurt in een veilige setting, waardoor je goed kunt oefenen met de lesstof.
Ik ben pas gestart met het adviseren van medewerkers. De training gaf veel handvatten waarop je kunt letten/wat je kunt meenemen in je gesprekken.
Kelly Rensen / ROC Rijn IJssel


Wat mij het meest aansprak  in deze training was dat er veel gewerkt werd met praktische voorbeelden en dat we konden oefenen met elkaar. Wat ik vooral heb onthouden van de training is dat het belangrijk is om goed te achterhalen wat de exacte hulpvraag is en dat je adviesgever bent en geen  verzamelaar van apen. De aap moet op de schouder zitten van diegene van wie deze aap is: de opdrachtgever.
Hind Ait Khouya Lahsen / Onderwijskundige & i-coach / MBO College West


Meestal vind ik de trainingen die ik volg niet altijd even interessant, maar dit is oprecht een van de leukste trainingen die ik tot nu toe heb gevolgd. Bovendien voel ik mij als adviseur sterker in mijn schoenen staan na deze training.
Anne Lemmens / Beleidsadviseur Onderwijs / MBO College Almere


Ik heb de begeleiding in de training als kundig ervaren en met gevoel voor humor. Sfeer en flow was erg goed. Het was een plezier om als deelnemer te hebben mogen meedoen met dit traject.
Robin van der Horst / MBO College Lelystad


Wat mij het meest aansprak in deze training was de interactiviteit. Vooral omdat we allemaal bij dezelfde organisatie werken waar de voorbeelden die gegeven werden erg herkenbaar en dat maakte het geheel erg leerzaam. Ik vond het een prettige training in een veilige omgeving.
Martin Smit / Beleidsadviseur Examinering / ROC van Flevoland


Wat mij het meest in deze training aansprak was een totaalpakket. Fijne inhoud, vlot gebracht, praktische voorbeelden, afwisselende werkvormen, interactie, een trainer die boven de stof staat en duidelijk expert is. Ik heb de opbouw en het gebruik van werkvormen tijdens de training als zeer prettig ervaren. De dagen vlogen voorbij. Ga zo door, ik beveel de training van harte aan. Bedankt!
Alderic Weijs / Coördinator generieke vakken / MBO College Lelystad


Ik heb geleerd om een onprettig gevoel wat je hebt tijdens een gesprek uit te spreken en op tafel te leggen. Hier voel ik me nu nog bewust onbekwaam in, dit vind ik erg lastig, maar mijn voornemen is om dit zeker wel te gaan doen. Daarnaast heb ik veel doelen bereikt, die ik vooraf niet had kunnen stellen, omdat je niet weet wat je niet weet! Ik heb dus heel veel nieuwe dingen geleerd. Verder vond ik het prettig dat er veel energie en een goed tempo in de training zat.
Leonie Reijers-Bakker / Projectteam Talentvol Ontwikkelen / Landstede Groep

Klik hieronder voor meer informatie

In het kort

Soort aanbod

Het betreft hier een professionaliseringstraining.

Voor wie?

Adviseurs van stafafdelingen uit het MBO en VO

Duur

De training duurt vijf werkdagen

Kosten

Zie de brochure voor de specificaties

Contact

085 0080 900 of info@mboacademie.nl.

Brochure

Download de brochure

Mail de brochure naar:

In Company

Nieuwsgierig geworden? Laat u dan informeren over de investering voor dit project. Contact ons via info@mboacademie.nl of bel ons op 085 0080 900


 

Back to Top